Változnak az idők, mégsem állítják le a németek az utolsó három atomerőművet

Megosztás

Nagyon régóta eldöntötték, hogy megszabadulnak az atomenergiától, de Fukushima ide vagy oda, most más idők járnak és már közel sem biztos, hogy leállítják ezeket az erőműveket Németországban.

A villamos energia drágulása miatt elhalaszthatják az utolsó három németországi atomerőmű év végére tervezett leállítását – jelentette kedden a Der Spiegel című német hírmagazin.

A hírportálján azt írta, hogy irányváltás mutatkozik a szövetségi gazdasági és klímavédelmi minisztériumban abban a kérdésben, hogy az Oroszország Ukrajna elleni háborúja révén kibontakozott energiaválság közepette tartani kell-e az úgynevezett energiapolitikai fordulat utolsó szakaszára megmaradt három atomerőmű leállítását 2022. december 31-re előirányzó menetrendet – írja a Hvg.

A háború miatt már tavasszal vizsgálatot indítottak annak feltárására, érdemes-e, és egyáltalán lehetséges-e meghosszabbítani az üzemeltetési időt.

A lap jelentése szerint az atomenergia használatát elutasító Zöldek legnépszerűbb politikusa, Robert Habeck által vezetett minisztérium megváltoztatta a vizsgálat szempontjait. Így a villamosenergia-átviteli hálózatot üzemeltető vállalatoknak már nemcsak azt kell elemezniük, hogy a három erőmű üzemeltetésének meghosszabbítása hozzájárulhat-e az energiaellátás biztonságának fenntartásához, hanem azt is, hogy hozzájárulhat-e a villamos energia árának csökkenéséhez.

A stressztesztnek – terhelési próbának – nevezett vizsgálat eredménye várhatóan az lesz, hogy lehetséges ilyen költségcsökkentő hatás, bár csekély. A tárcánál azonban máris mérlegelik, hogy miként lehet úgy módosítani az atomerőművek bezárásáról rendelkező törvényt, hogy az utolsó három erőmű a jogszabályban kijelölt határidő után is termelhessen áramot – írta a Der Spiegel.

Nagyon komolyak az energiaellátási gondok Európában, ezek pedig minden korábbi szándékot felülírnak.

Kapcsolódó cikkek